wtorek, 30 czerwca 2015

Zielone masło

Zamiast nie zawsze zdrowych tłuszczy, którymi smarujemy kanapki, możemy użyć pokrojonego lub rozduszonego, dojrzałego awokado. Jest to zdecydowanie zdrowsza alternatywa, od każdej margaryny (utwardzone tłuszcze roślinne) oraz co poniektórych maseł (gdzie zawartość mlecznego tłuszczy wynosi trochę ponad 50% - a reszta to co?). Zresztą spór co do tego co jest niezdrowe- margaryna czy masło, trwa od lat. I co jakiś czas dowiadujemy się, że albo jedno, albo drugie nas truje.
Awokado (https://pl.wikipedia.org/wiki/Smaczliwka_wdzi%C4%99czna) to owoc, pełen kwasów oleinowych i potasu, także jego spożywanie nigdy nie zostanie uznane za rakotwórcze (chyba;)). Obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje nam ciśnienie. A przy tym jest całkiem smaczne, nawet na kanapce.


1 komentarz: